beburger3-sep1
GRĂTARUL SĂNĂTOS

Cat de sănătos este un grătar pe cărbune?

Desi este un mod plăcut de a petrece timpul, de a pregăti mâncare și de a sărbătorii anumite evenimente, prepararea cărnii la grătar se dovedește a fi unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri.
O zicală spune: "Carnea friptă la grătar se transformă în coșmar!"
Deși multor persoane le place carnea la grătar și deși multă vreme s-a crezut că este o variantă mai sănătoasă de gătire (probabil, pentru că nu era o prăjire cu grăsimi adăugate), de fapt prăjitul la grătar este o variantă foarte nesănătoasă și chiar nociva de gătire.
Carnea preparata si legumele pregatite la gratar sunt considerate de ultimele cercetări o sursa de substante cancerigene deoarece:
• carbunii de lemn produc fum bogat benzopirene, substante extreme de toxice pentru organism
• substantele toxice inhiba alimentele de pe gratar
• partea prajita, crusta aceea considerata delicioasa, este plina de substante toxice: acroleina, acrilamida, amine heterociclice (HCA), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) si derivati
Dar ce sa faci cand vine primavara si odata cu ea dezlegarea la…gratar?
Startul se da de 1 mai la iarba verde si traditionala iesire cu prietenii la o „terapie cu aerosoli de mititei la gratar”.
Pentru „omul de serviciu la gratar”, daca ar inhala tot fumul produs de prajitul unui kilogram de carne, ar echivala cu 700 de tigari. Tigara are o substanta numita benspiren care este cangerigena 100%. Nu da cancer pe loc, dar il favorizeaza. Cel care intoarce micii si sta cateva ore, este ca si cum ar fi fumat cateva tigari bune! :(
Fumul toxic inhiba carnea si legumele facandu-le si pe ele toxice.
Carbunele este mai pacatos pentru ca are gudron, benspiren, nitrozamine, chinone, benzen, hidrocarburi; toate sunt substante procancerigene.
Crusta de pe carne produsa in acest fel este toxica. Ciudat lucru am putea spune, de vreme ce tocmai arsura si crusta sunt cele mai gustoase, bucatile crocante sunt cele care provoaca adevarate „dispute intre prieteni”!
Aminele heterociclice (HCA) se formeaza in mancaruri bogate in proteine cand acestea sunt preparate la o temperatura foarte ridicata, precum cea a gratarului din curte, spun specialistii in nutritie de la Societatea Americana de cercetare a cancerului (ACS).
Cealalta substanta, hidrocarbura aromatica policiclica (PAH), se formeaza cand grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocand fum, prin intermediul caruia compusii se pot depozita pe alimentul gatit.
Carnea are proteine care se degradeaza si are grasimi (acizi grasi) care se transforma in substante cancerigene.
Diverse studii de specialitate au descoperit legaturi intre acesti compusi carcinogeni si forme grave de cancer. Conform unor cercetari consumul regulat de carne bine facuta, indiferent de modalitatea de preparare, ar creste cu 60% posibilitatea aparitiei cancerului de pancreas.
Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la san, colon, ficat, piele, plaman si prostata, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relationate cu leucemie, infectii gastrointestinale si cancer pulmonar.
Daca ar fi sa punem in ordine crescatoare nocivitatea carnii preparate la gratar, detasat castiga gratarul cu carbuni, urmat de cel pe gaz si cel de plita. Un gratar pe carbuni produce o cantitate mult mai mare de benzopirene decat unul pe gaz. Cu toate acestea inclusiv gratarul de plita sau aragaz produce substante toxice.
Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi aduce fum cât zece pachete de ţigări.
Astfel, un nefumător, mare amator de grătar, este la rândul lui fumător cronic. Cum însă nu putem trece peste gust, avem o soluţie care face prepararea mai puţin nocivă.
„Gudronul se afla in fumul de gratar, apoi pe carne, , noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul. Noi spumem unui copil: nu fuma, dar îi dăm un grătar”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.
Ieşim din laborator şi începem să facem calculele. 200 de grame de carne, preparata la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.
Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă este cea preparată peste lemn de esenţă tare. De 10 ori mai puţin nociva este carnea friptă peste coceni de porumb. Iar pentru rafinament incercăm o metodă a la francaise.
Coarda de vită de vie.
Din acesta coarda rezulta, prin ardere, o cantitate infimă de gudron, de 35 ori mai mica decat din carbuni si o aromă intensă, care se mixează în friptura. Francezii folosesc aceste lemnişoare, care cresc şi spontan în România si le vând pe post de delicatesă.

Te-am convins?
Contactează-ne pentru o comandă

Produse BIO pentru grătar din Cocean porumb sau Viță de vie
TELEFON